
‘L’instant i la paraula’, mirar i llegir

La importància de la lectura en els joves i infants
El passat 19 de desembre, a la biblioteca de Singuerlín, Salvador Cabré, es va presentar el llibre Vidas truncadas dels autors locals Chelo i Diego Arroyo, amb pròleg i presentació de l’acte a càrrec d’en Marcelo López.

Aquest llibre consta de dues parts. La primera és un relat de ficció basat en fets reals escrit per Chelo Arroyo on el personatge principal, l’Andrés Pulido Álvarez, àlies “el Flauta”, ens relata en primera persona la seva vida des d’aquell llunyà estiu de 1966, quan sent un nen d’onze anys, abandona, al costat de la seva família, el seu poble natal per emigrar a Santa Coloma a la recerca d’una vida millor. Una vida que per a res serà com ell la imaginava i on el desarrelament, la pobresa i el desficaci de les seves decisions li acompanyaran com una negra ombra al llarg de la seva curta vida. Un relat ambientat a la Santa Coloma d’aquella època en què els carrers i els diferents espais de la ciutat també es convertiran en protagonistes juntament amb la relació que s’establirà entre una colla de joves que, com l’Andrés, van trobar en el grup la fugida a unes circumstàncies adverses tant al mateix nucli familiar com al social, fugint d’una realitat amb l’exercici de la violència i que van acabar estigmatitzant, amb les seves accions, a la nostra ciutat. Havia nascut la banda de “los Correas”.
A continuació de la novel·la, Diego Arroyo ens trasllada al barri del Fondo i a la Santa Coloma d’aquella època amb una crònica social on reflectirà, per un costat, la incidència de la banda de “los Correas” i la seva repercussió als mitjans de comunicació i, per l’altre, el creixement desorbitat d’una població que va haver de viure amb una esgarrifosa manca de serveis i infraestructures i que convivien amb uns dirigents polítics locals, sempre d’esquenes als seus habitants i amb una estreta relació amb constructors especuladors que només perseguien el benefici econòmic. Aquesta insostenible situació va acabar esclatant amb les primeres mobilitzacions populars d’una població maltractada que va aprendre a organitzar-se, tant en l’àmbit polític com en el social, reivindicant infraestructures, serveis, llibertat i democràcia. Mobilitzacions que, paral·lelament a la banda de “los Correas”, estaven integrades per joves que pertanyien a la JOC, als Centres Socials i, posteriorment, als partits polítics, que van saber organitzar-se iniciant un procés de conscienciació social.


Per tant, aquest llibre, mitjançant la ficció i la crònica social, ens traslladarà a recordar aquells anys que, encara avui dia, continuen vius en molts colomencs i colomenques.
Un exercici de memòria històrica que pertany a la història de la nostra ciutat.
COM ADQUIRIR EL LLIBRE
Pots comprar-lo aquí
I aquí pots llegir o baixar-te el pdf del reportatge publicat a Grama