Un antic adhesiu dibuixat per Jaume-P. Sayrach resumia els objectius de Fòrum-Grama: “Perquè la gent parli i s’escolti”. Han passat els anys i ha arribat el moment de recuperar i repensar l’associació. Fòrum-Grama vol ser una entitat arrelada a Santa Coloma de Gramenet, oberta a les persones interessades a promoure el debat social i cultural, incidir en la vida ciutadana, difondre la memòria històrica i obrir finestres al pensament d’avui. L’entitat es proposa vetllar pel llegat de Sayrach, dipositat a la Biblioteca del Fondo, i editar aquesta web per a fomentar la discussió d’idees i divulgar el passat de Santa Coloma, sobretot durant el franquisme i la transició.

EL LLEGAT DE JAUME-P. SAYRACH
Els membres del grup promotor compartim una relació d’amistat i d’agraïment amb Jaume-P. Sayrach, que va arribar l’any 1965 al barri del Fondo per a fundar-hi una parròquia i formà part del moviment dels anomenats curas rojos. Liderà les reformes pastorals a les parròquies colomenques, ha estat fundador de les revistes 4 Cantons, Grama, Fòrum-Grama i de l’editorial del mateix nom que ha publicat una vintena de llibres; va ser el primer regidor d’Urbanisme amb la recuperació de la democràcia, a més d’activista i artífex de moltes altres iniciatives socials i culturals. 

El seu llegat va ser cedit a la Biblioteca del Fondo a partir d’un conveni signat per Sayrach, Fòrum-Grama i l’Ajuntament de Santa Coloma. Fòrum-Grama vetllarà perquè es conservi, es digitalitzi i es difongui. El catàleg conté documents personals, dibuixos, escrits i fotografies de Sayrach; els seus llibres publicats; les seves col·laboracions en diaris i revistes; les glosses del Capvespre; la col·lecció en paper i arxius de la revista Fòrum- Grama; els llibres publicats per Edicions Fòrum-Grama; fulletons i quaderns temàtics; i el fons d’Abelard Sayrach.

LA REVISTA DIGITAL: PARTICIPEU-HI!
Aquesta web vol ser una finestra oberta a la memòria que dialogui amb un present en constant evolució. S’hi publicaran articles d’opinió de persones vinculades a la ciutat, amb una especial atenció a la realitat local i al marc de país i del món globalitzat en què vivim. Promourem la diversitat de mirades, la discussió, el debat crític i l’enriquiment del pensament col·lectiu. La revista també conté reportatges, entrevistes i  articles sobre la memòria històrica i l’evolució de la ciutat, amb el repte de combatre’n l’oblit, d’interpretar-ne el present i fer-ne la projecció cap al futur.

L’espai està vinculat amb el bloc de Jaume P. Sayrach, Capvespre.cat, i amb la web Enelfondo.cat. També som amics i compartim objectius amb Gramenet TV. Si hi voleu escriure, envieu-nos un correu a forumgrama@gmail.com

VOLEU SER MEMBRE DE FÒRUM-GRAMA?
La recuperació de Fòrum-Grama tindrà sentit si esdevé un projecte col·lectiu. Per tirar endavant la renovació de l’associació s’ha constituït una junta impulsora formada per Albert Noguera (president), Eugeni Madueño (secretari), Agustina Rico (responsable d’activitats culturals) i Odei A.-Etxearte (coordinadora de la revista digital). Aquest grup vetlla pel llegat de Jaume-P. Sayrach, s’encarrega del funcionament de les pàgines web, de l’edició dels llibres de Fòrum-Grama i de la realització dels actes públics que es programin. Però res de tot això serà possible sense el vostre suport. Us proposem que us vinculeu a l’Associació Fòrum-GRAMA amb una quota anual de 50€, o n’esdevingueu socis protectors, amb una quota anual superior que fixareu vosaltres mateixos. Per adherir-vos-hi, escriviu-nos a forumgrama@gmail.com


D’ON VENIM
Fòrum-Grama és una associació sense ànim de lucre fundada el 18 de desembre de 1995 a Santa Coloma de Gramenet per Jaume-P. Sayrach, promoguda per persones pertanyents a la històrica revista Grama i al Club de Debats. L’ocasió va venir donada per la firma d’un acord dels antics propietaris de la capçalera de Grama amb Hermes, editora del diari El Punt, interessada en la reedició de Grama com a suplement del diari del Barcelonès Nord. Grama sortí cada últim divendres de mes amb El Punt, des del gener de 1996, fins el desembre del mateix any, data en què les dues parts rescindiren l’acord, per “divergències comunicacionals”.

L’associació Fòrum-Grama organitzava conferències, debats i sortides culturals. El desembre de 1996 editava el primer número del que fou butlletí de l’associació, convertit de seguida en la revista mensual de paper Fòrum-Grama.

En aquests anys hem editat una vintena llibres sobre Santa Coloma i sobre temes d’actualitat o relacionats amb el Fòrum. Ens preocupa la ciutat i la gent, i volem aportar la nostra col·laboració en l’edificació d’una societat més justa, més culta i més feliç, en harmonia amb la natura. Per a aconseguir aquests objectius vam promoure els Debats de Santa Coloma, amb la participació de dues entitats més: el Casal del Mestre i el Centre Excursionista Puigcastellar. Fins a l’edició de 2014, també amb la desapareguda Gramenet Imatge Solidària. També vam posar en marxa l’antiga web de Fòrum-Grama, amb els mateixos propòsits que l’actual revista digital.