La lluita per l’escola Salvatella
Nosaltres, els sayrachians – Tots els capítols
“Es va definint el panorama general i el meu paper en especial. M’agrada saber que treballo en la cosa pública, al servei de la gent. He dit moltes vegades que l’obra feta m’és sovint font d’alegria: els arbres al carrer, els bancs al passeig de la Salzereda o a la Pallaresa. Ara quasi totes les meves obres estan al servei de la màquina municipal. El treball és més pròxim a les persones que gestionen la casa que al públic o a les obres. Puc fer a la manera de “consiliari” general. I des de la planificació em serà permès introduir més reflexió i més idees.”
Jaume P. Sayrach Dietari 1980 -1987
BIOGRAFIA DE
JAUME PATRIÇ SAYRACH FATJÓ DELS XIPRERS
CAPÍTOL 23
AGUSTINA RICO
L’any 1987 en Jaume torna a presentar-se a les eleccions municipals en la llista encapçalada per Lluís Hernández, ara amb Iniciativa per Catalunya Verds. En Lluís el vol tenir a prop i en Jaume sempre li serà lleial, fins i tot en moments molt durs, després de l’alcaldia, en què aquella fidelitat no era ni fàcil ni entesa per tothom. En Jaume, que havia estat com a independent a l’ajuntament al llarg dels tres mandats d’en Lluís i el primer de Manuela de Madre, s’afiliarà a Iniciativa quan ja no tenia cap responsabilitat política. Ho farà, explica al seu blog Capvespre anys després, per conservar un cert sentit d’utopia i com un gest de suport a la formació hereva d’un PSUC que havia treballat intensament per la integració dels nouvinguts en la idea que a Catalunya fóssim “un sol poble”. Tot i la seva evolució personal cap a l’independentisme i discrepar del tot amb la postura respecte al procés dels seus antics companys, en Jaume –sempre lliure, sempre heterodox, fidel a velles lleialtats– diu al seu blog: “no he abandonat la formació per pura qüestió afectiva”.
EN JAUME TORNA A L’AJUNTAMENT
Sayrach no va tornar a la primera línia política tan obert a tot com en les primeres eleccions, quan tothom s’estrenava. L’engresca recuperar el treball en un àmbit ampli de ciutat però les anades i vingudes li produeixen un cert desànim, contra el qual lluita. Fins i tot l’assalta la idea que s’embarca en una nau poc segura. Abans de donar el sí definitiu ha contrastat opinions a dintre i a fora de l’ajuntament sobre el seu retorn i el seu encaix. Hi va amb una idea molt més clara sobre les tasques que li serien encomanades i decidit a mantenir la seva llibertat d’actuació, dins el que sigui possible i assumint els costos que això li comporti. Ho mostrarà en diversos moments en què el seu vot no anirà en la línia dels seus companys de partit.
En Jaume i en Lluís, a Milà, el 1981, amb regidors de ciutats perifèriques. A l’altra foto, amb membres del Partit Comunista Italià (PCI), el 1983, a Bolonya
Malgrat la davallada general experimentada per les formacions que van succeir el PSUC, en diverses poblacions encara resisteixen els primers alcaldes i regidors de la democràcia que havien entrat als ajuntaments amb l’històric partit desaparegut. Lluís Hernández torna a ser alcalde. L’estretíssim marge respecte al PSC porta a diferents pactes de govern i, d’altra banda, l’experiència acumulada en els dos mandats anteriors i la necessitat de ser més operatius porta a una reestructuració del consistori que atorgarà a en Jaume un paper rellevant. En el tercer mandat d’en Lluís, de 1987 a 1991, hi ha dos pesos pesants entorn els quals pivota l’activitat municipal: la tinència d’alcaldia de Planificació i la tinència d’alcaldia d’Execució. La primera ocupada per Jaume Sayrach i la segona per Perico García.
TINENT D’ALCALDE DE PLANIFICACIÓ I AVALUACIÓ
“La segona vegada que vaig ser regidor em vaig encarregar del potent Gabinet de Planificació, que acabàvem de fundar, amb nou analistes i dues secretàries. La ciutat ja estava encarrilada, teníem el Pla Popular i la “ciutat dibuixada”, que a mesura que tinguéssim els projectes tècnics i diner suficient es faria realitat. Calia preveure el futur. Tot l’ajuntament, els polítics i funcionaris, amb l’ajuda d’especialistes de Barcelona, va dedicar llargues sessions per preveure la Santa Coloma del 2000. Es van publicar dos llibres sobre el pla, i fulletons d’informació i treball. En total, el projecte mogué unes 500 persones, i se n’aprovaren les línies mestres.”
Així explica al seu blog Capvespre com va ser la seva tornada a l’ajuntament. En el terreny de les idees i de la planificació, en Jaume brilla. Presideix els consells de planificació i avaluació, dirigeix els treballs d’elaboració del pla estratègic, el pla d’actuació quadriennal i el pla d’actuació anual. Organitza un potent equip d’assessors i posa en marxa el Pla Estratègic Santa Coloma 2000, una posada al dia del Pla Popular. La proposta és recuperar el debat ciutadà tot incorporant les veus més vàlides que havien quedat en un paper de reivindicació veïnal i afegir-ne de noves provinents de sectors com els estudiants, la cultura i el moviment de dones. “Escalfa motors” escrivint personalment a tots aquells amb qui creu que es pot comptar o, si més no, n’han d’estar informats. L’ajuntament publica el llibre Manual per al debat. Santa Coloma 2000 l’any 1989. Al pròleg, l’alcalde, Lluís Hernández, fa una invitació a la participació ciutadana i a la unió del ventall de l’esquerra, tan esquinçat, invocant la cooperació amb el to poètic i fraternal que li era característic. “Aquest llibre que teniu a les mans pretén obrir una reflexió col·lectiva, tot partint d’unes dades ben concretes que configuren la realitat de Santa Coloma de Gramenet.” “Santa Coloma 2000 és una crida al risc, un antídot contra la desesperança. És per això que estimem la nostra ciutat, malgrat haver-hi coses que ens desagradin. Qui sap si el temps aquietat i fugisser alhora no ens portarà una nova naixença per creure més en un futur de progrés i de tendresa. Puc garantir-vos que els qui hem preparat el llibre, ho hem fet pensant en aquest objectiu: ajudar a veure-hi clar i a judicar la nostra realitat per transformar-la, perquè només allò que s’estima pot ser transformat.”
SANTA COLOMA 2000
A partir de les conclusions, es planteja l’elaboració d’un pla estratègic per actualitzar les línies d’actuació municipals i marcar una proposta de ciutat per al futur. Però la via del debat ciutadà és lenta. L’any 1990 apareixen una nova publicació i els documents marc del Pla Estratègic. “S’afiança, amb la publicació d’aquest llibre, la singladura que s’inicià amb la presentació del Debat i que haurà de portar-nos a l’elaboració i aprovació del Pla Estratègic Santa Coloma 2000. Estic segur que aquest mateix llibre, fruit del Debat, estendrà el seu ressò, portant-lo més lluny i propiciarà la participació ciutadana. Constatarem, un cop més, que el futur de Santa Coloma el construïm entre tots nosaltres.” Jaume P. Sayrach, Pròleg, Aportacions al Debat 2000, 1990.)
Gràcies a la política de pactes, l’oposició ja no era el que havia estat. Tot semblava planificat per temps. El plantejament era una connexió constant amb la ciutadania i bastir un projecte de ciutat, no limitar-se a una mirada a curt termini, a “anar fent coses”, actuació política que ell mateix va criticar en consistoris futurs. Com a articulista d’opinió, en Jaume també difonia aquell projecte que contemplava la ciutat dins l’òrbita metropolitana: “Santa Coloma no vol ser suburbi ni raval de ningú. Vol ser plenament ciutat. Amb Barcelona i amb les altres poblacions de l’àrea metropolitana vol contribuir a crear la ciutat metropolitana, que no és la gran Barcelona menjant-se els pobles de la seva rodalia, com va fer amb Gràcia, Sants, etc. sinó una realitat nova, formada per una constel·lació de ciutats que s’agrupen en un ordre nou. Hi ha d’anar amb la màxima identitat possible, amb el grau més elevat d’autonomia, perquè dins del conjunt no sigui un pes mort –un nou suburbi– sinó una unitat dinamitzadora i lliure”. Jaume P. Sayrach, “Ciutat 2000”, revista Mes Coloma, gener 1991.
MANUELA DE MADRE, ALCALDESSA
Però les següents eleccions municipals (maig de 1991) farien un gir de guió. El PSC guanya a Santa Coloma de Gramenet, amb Manuela de Madre com a cap de llista, i des de llavors és la força més votada per governar el municipi. En el següent mandat, 1991-1995, en principi es manté l’acord per tirar endavant el Pla Estratègic Santa Coloma 2000 del qual en Jaume continua com a ponent, però l’acord dura poc. L’octubre del 92 queda suspès el pacte municipal. La ponència del Pla Estratègic desapareix i a en Jaume se’l destina a una altra tasca, serà responsable del programa de Nouvinguts fins al final del mandat. Amb l’augment de l’arribada de població d’origen estranger a Santa Coloma, l’ajuntament veu la necessitat de crear una figura al respecte. “En Jaume va fer molta feina, va establir contactes d’assessorament amb la universitat i s’hi va implicar molt, però no era el mateix”, diu Chema Corral, amb qui tornaven a ser companys al consistori des del mandat anterior, el darrer de Lluís Hernández com a alcalde.
“UN PARQUE COMO UN GRAN LAGARTO VERDE”L’any 92 també deixà Santa Coloma un actor important en la transformació de la ciutat, l’arquitecte Coque Bianco (Jorge Alberto Bianco Laborde), responsable del disseny urbà, contractat per l’ajuntament el 1983 i destituït el 1991. Bianco transformà un espai emblemàtic de Santa Coloma com és la Plaça de la Vila. I convertí el que podia haver estat una incurable ferida oberta (el pas de la Ronda entre el nus de la Trinitat i Montigalà, projectat inicialment com una via a nivell del carrer) o l’aparició d’una llosa anodina cobrint la via, en un extraordinari parc al qual definia com “un lagarto verde que se extiende sobre la losa que cubre la autopista que cruza la ciudad de Santa Coloma de Gramenet”. Segons informa la revista Fòrum-Grama en un reportatge arran la mort de l’arquitecte argentí als 54 anys l’agost de 1998, les discrepàncies de Coque Bianco amb el govern municipal sorgit de les eleccions del 91 es van radicalitzar arran la carta que publicà corregint el llavors ministre socialista d’obres públiques, Josep Borrell, qui en la inauguració del Parc d’Europa atribuí el projecte al seu ministeri mentre que Bianco explicava que era creació de l’equip de disseny urbà de l’ajuntament, coordinat per ell mateix. En Jaume diu a la revista sobre l’amic arquitecte: “Era un professional identificat amb l’esperit de transformació que caracteritzava el moviment popular de la nostra ciutat. Hi va trobar un camp magnífic per desenvolupar la seva professió i els seus ideals”. A proposta de Fòrum-Grama, el setembre de 2014 es va descobrir una placa en memòria de Conque Bianco instal·lada al Parc d’Europa. Ell havia deixat escrit quan marxà: “En el mundo tiene que existir otra Santa Coloma”. La meitat de les seves cendres reposen aquí, al Parc d’Europa, l’altra meitat van ser portades al lloc on va néixer, a l’Argentina, a les ribes del riu Paraná.
JUBILACIÓ I NOUS PROJECTES
L’any 1995, en Jaume ja no anirà a les llistes, havia acabat la seva etapa en la política activa. S’incorporà a treballar en un projecte editorial dirigit pel periodista i amic Eugeni Madueño consistent en publicar un llibre amb la història social de cada un dels 53 barris de Catalunya –els més empobrits i necessitats, hereus de la franquista Obra Sindical del Hogar– administrats ara per l’empresa pública Adigsa. Els van acabar, i aquell mateix any arribà a la jubilació en fer els 65 anys. Laboralment, era un jubilat i un pensionista. I inesperadament es quedà sense pis en reclamar el propietari l’habitatge –situat a la cruïlla entre els barris del Fondo, els Italians i el Centre– per a un familiar. És un moment de noves reflexions i decisions. Momentàniament s’instal·la a Caldetes, a l’apartament d’un germà, i el que havia de ser poc més que unes vacances es convertirà en sis anys al Maresme. Però portava en marxa uns quants projectes que el lligaven a Santa Coloma, a més de les relacions personals. Havia començat a treballar en alguns llibres. També tenia in mente un projecte nou, ambiciós i que requeria invertir-hi un temps que ara tenia, que demanava col·laboradors i una certa infraestructura. El fet de no tenir pis a Santa Coloma no ajudava. Malgrat tot, s’hi va posar. El novembre de 1996 sortia el primer número de la revista Fòrum-Grama.
Testimonis
Chema Corral
Historiador i exregidor (PSUC-ICV)
“Un dels pocs intel·lectuals que ha tingut Santa Coloma”
“Per a mi, que l’he vist en acció molt de temps, és un dels pocs intel·lectuals que ha tingut Santa Coloma. Un intel·lectual no en el sentit d’elaborar una gran teoria o d’haver fet una creació artística o filosòfica sinó en el sentit d’aportar idees a la construcció del que és comú. Crec que Joan Vicente Castells i Jaume-P. Sayrach son dos pensadors de la ciutat, dos intel·lectuals en el sentit més democràtic del terme.”
“Un gran projecte participatiu per pensar la ciutat”
“Santa Coloma 2000, entès com un gran projecte participatiu per pensar la ciutat del nou mil·leni , va mobilitzar recursos tècnics i materials així com la participació de col·lectius per opinar sobre el futur de la ciutat. Potser finament va ser de més interès la mobilització de pensament que va generar el projecte que grans realitzacions pràctiques, en algunes ocasiones frenades per noves conjuntures polítiques als anys 90 que van condicionar l’actuació. Aquell mandat obre línies de separació entre la funció política i la direcció executiva i administrativa de l’ajuntament. Una qüestió controvertida que encara avui s’arrossega i amb el temps s’ha anat consolidant en les formes del govern local.”
Josep Miquel Lacasta
Mestre i ex regidor (PSUC-ICV)
Joan Carles Mas
Metge i exregidor (PSC)
Home de canvi
“Diverses notes sobre la mort d’en Jaume el descriuen com un capellà que volia canviar el món. Tot i que no faig cap retret a l’exactitud de l’afirmació, ben al contrari, també hi trobo encertat destacar una altra ventura d’en Jaume.
En Jaume va ser un capellà que, de manera compromesa i decidida, va ajudar a canviar Santa Coloma de Gramenet. Prou i tant, calia que molta gent s’hi arremangués les mànigues de la camisa!!
Ben al contrari del que feien altres, displicents de la gran ciutat, que venien al poble i quan tastaven què s’hi jugava, feien mitja volta, en Jaume es va amarar amb els problemes del poble i de la seva gent. Va entendre’ls i va compartir-los amb ells i elles: hi va posar enginy, força, musculatura i maneres per a resoldre’ls.
Com a exemples de plans de canvi de la ciutat, va desenvolupar una llarga escala de propostes. Des de la més simple –quan va entrar a l’ajuntament i veure que a la caixa tot eren deutes i teranyines– va proposar de plantar arbres als carrers i places per a fer una ciutat més humana, fins la proposta més complexa que volia elaborar un pla estratègic per a definir els objectius de ciutat per l’any 2000 i següents. També va actuar en urbanisme, cultura, normalització lingüística i més. I Grama.
En els debats era tenaç i decidit, vehement per a defensar la seva raó. Fins on podia, es malfiava de la cotilla de les sigles dels partit polítics, no volia ser mediatitzat pels –ismes. S’autoaplicava un superlatiu més personalitzat, individual i lliure: desitjava ser definit com a activista.
La seva petja és un colze a colze de seixanta anys de brega cooperativa amb altres companys que també hi van participar. Des que va arribar a Santa Coloma fins ara, quan ens ha deixat. En Jaume és una marca destacada del canvi i transformació de la ciutat suburbial d’ahir que ara és la ciutat d’avui. “
“Sempre va exercir la política des de la seva independència”
“En Jaume exercia la seva independència de forma clara, discutint profundament, sobretot quan discrepava de les propostes del seu grup municipal. Si calia, votava diferent de la resta del grup en el ple de l’ajuntament, fet que no era fàcil d’admetre perquè creava enrenou i malestar.
Sempre ha parlat clar i de forma oberta i sincera, també ara defensant amb preocupació i esperança la independència de Catalunya. En definitiva, ha exercit la política des de la seva independència al llarg de molts anys. Sempre crític amb les estructures dels partits, per a ell de vegades molt tancades i fins i tot sectàries, però mantenint una bona relació amb els militants i amb tothom.
Un cop en Jaume deixa les responsabilitats municipals, comença de nou a Fòrum-Grama, com a espai de trobada, de diàleg, de debats i de propostes. No es cansa de reclamar la importància d’un Pla Estratègic de Ciutat, amb les entitats i l’ajuntament. A poc a poc accentua la seva crítica sempre amable i constructiva a la política poc participativa de l’ajuntament, a la proposta final no consensuada sobre el Parc de Can Zam i al poc suport a les entitats associatives. Com si l’ajuntament estigués cada vegada més lluny del poble.
Per a mi, per a nosaltres, per tots els companys/es que provenim del PSUC i d’ICV, ha estat un orgull i un privilegi treballar i col·laborar estretament amb en Jaume durant tants anys. I una gran sort haver compartit l’amistat. Jaume, el teu compromís amb Santa Coloma, la teva preocupació pel futur de la ciutat, l’esperit de pobresa, el no perdre mai el somriure i l’esperança ens motiva i ens continuarà motivant tota la vida.
Gràcies, Jaume.”
Ferran Saro
Activista laboral i veïnal, exregidor (PSUC-ICV)
Trobareu aquí tots els capítols
de la biografia que escriu Agustina Rico
Nosaltres, els sayrachians
3 Comments
Un tendre record per en Coque Bianco, a qui vaig conèixer abans de saber que tant ell com jo deixaríem la nostra labor principal entregada a Sta. Coloma de Gramanet (la meva més modesta, però persistent, com a professora del Puig Castellar)
Endavant Santa Coloma! Les vostres fites les sento en carn pròpia.
Cada capítol ens apropa a la figura d’en Jaume, un gran intelectual, un home del renaixement. Moltes gràcies per apropar-nos a la seva figura.
En mayo de 1990, el Ayuntamiento organizó unas Jornadas de Formación dirigidas a
los Cuadros de Mando.
Cuadros de Mandos del Ayuntamiento de Santa Coloma de Gramenet (año 1990)
Me gustaría compartir con todos vosotros, la intervención que realizó el Jaume en la
inauguración de las Jornadas de Formación.
Poséis ver el video clicando el siguiente enlace.
Las imágenes son un podo deficiente, pero el sonido es adecuado.
https://drive.google.com/file/d/113L8GMpK9ju7zVb01WpY1xd_8ephvisQ/view?usp=sharing