Els rostres actuals de la censura
Vida i llibertat: en record de Marta Olivés
EUGENI MADUEÑO
Aquesta nit de Cap d’Any ha fet un de la mort del nostre amic Jaume-P. Sayrach. El 12 de desembre, quan li faltaven dues setmanes per morir, em va lliurar un text que havia escrit al que havia posat per títol ‘Testament’. “Hem de reunir tot el que hem dit, el que hem fet, el que hem escrit, i difondre’l”–em va dir–. “Recopilar-ho vol treball i requereix temps –va escriure–. Però és la manera de lluitar contra la mort i l’oblit.” Ell escrivia per lluitar contra l’oblit. I ens va esperonar a revifar la revista digital ForumGRAMA perquè lluitessin contra l’oblit.
El que ve a continuació és una recopilació dels missatges que les amigues i amics vau deixar al grup de whatsapp ‘Amics de Jaume-P. Sayrach’ durant el mes de desembre de 2022. El darrer mes de la seva vida. Demano disculpes si, esbrossant els missatges, he deixat fora el d’algun amic.
1 de desembre de 2022
La Fina Miralles recorda que se celebren els cent trenta-vuit anys de l’assassinat a Tamanrasset del fundador del grup religiós al qual ella ha dedicat la vida: Les Germanetes del pare Foucault.
> La Mariona Chavarria li respon reproduint ‘La pregària de l’abandó’:
Poso la meva vida a les teves mans, / te la dono, Déu meu, / amb tot l’amor del meu cor, perquè t’estimo, / i és per mi una necessitat d’amor, / donar-me, posar-me a les teves mans sense mesura, / amb una infinita confiança, / perquè Tu ets el meu Pare.
2 de desembre de 2022
L’Eugeni anuncia el naixement de l’Ibai, el segon fill de l’Odei i el Josep. “Ha estat un part llarg, amb un resultat “preciós”, segons la mare, que demana temps per recuperar-se de l’esforç.”
> La Fina Miralles desitja que l’Ibai “creixi alt i dret com el xiprer”
3 de desembre de 2022
En Jaume escriu fent servir les majúscules: “URGENT. TINC LA COVID. ANUL·LADES LES VISITES.”
L’emprenya haver de tornar a tancar-se, però se sent alleujat per deixar de rebre les visites que tant li fatiguen. Al cap d’una estona de rumiar-s’ho fa un altre missatge: “Ah, [no podreu entrar vosaltres] però entren els meus fantasmes… com el Quixot.”
> Malena Carracelas escriu: “Abre as portas da casa, amigo / abre as portas, quero dentrar, traio a ialma e o corpo fríos, a noite pecha conmigo vai. / Non me deixes soio na noite, / non me deixes mudo o cantar, / berra ti, que o teu canto escoite / dame forzas no meu fraquear.” Todos xuntos ao teu carón. (Obre les portes de la casa, amic / obre les portes, vull entrar, porto l’ànima i el cos fred, la nit obscura amb mi va. / No em deixis sol a la nit, / no em deixes mut el cantar, / crida, que la teva cançó escolto / dona’m força en la meva debilitat. Tots junts al teu costat.”)
4 de desembre de 2022
L’Eugeni fa el ‘comunicat del dia’. “El Jaume es troba bé. Ha donat positiu en Covid, però de moment no té símptomes. Es va posar la 4a dosi de la vacuna el 7 d’octubre. L’únic però és que l’han confinat a l’habitació, on només poden entrar la Cintia i la Marianma, les treballadores que se n’ocupen.
“Unes dones meravelloses” diu en Jaume, que valora moltíssim l’eficàcia de la Cintia i celebra com si fos un 5-0 el fet que la Marianma (dono fe perquè he vist vídeos i fotos) és parenta de l’Ansu Fati.
Per telèfon en Jaume m’ha dit que està treballant molt. Corregeix els llibres que té pendents de publicar. Intenta (i aconsegueix) publicar cada dia al www.capvespre.cat. I també llegeix molt. En un dia es va empassar (i subratllat molts versos) la darreraAntígona traduïda per Joan Ferrer, que l’ha trobat “senzillament deliciosa”. I li esperen altres que em va encarregar fa uns dies. El de Francesc Serés, La mentida més bonica, que ja ha encetat i del que espero una crítica forta, perquè pel que sembla el títol es refereix al procés polític viscut a Catalunya. I un altre clàssic, l’Odissea traduïda per Joan F. Mira.
“Estic molt bé, quin encert haver-me portat a les Germanetes, no em puc queixar”, diu sovint. “Em tracten amb molt afecte”. D’això darrer també en dono fe.
5 de desembre de 2022
En Jaume escriu: “Us dono gràcies pel fet d’haver convertit el Whatsapp en un lloc de trobada alegre i feliç.”
6 de desembre de 2022
L’Eugeni informa els amics sobre l’estat del Jaume: “Continua aïllat a la seva habitació, on només rep les visites de la Cintia (matins) i l’Eymi (tardes), les noies que se n’ocupen. Avui he parlat amb ell per videoconferència, i estava bé. “Espiritualment, molt bé”, segons m’ha dit. “I físicament molt cansat i amb bastants dolorets“. Demà li demanarem al metge del PADES alguna ajuda perquè pugui dormir, perquè diu que passa la nit amb els ulls oberts.
6 de desembre
Jaume P. Sayrach fa el seu darrer whatsapp: “Què bonic, aquest cel!”
La Montse Sayrach, la seva neboda, escriu: “Malgrat la malaltia, el confinament i els problemes tècnics, la teva infinita resiliència, Jaume.”
11 de desembre de 2022
En Jaume ja sentia “el fresseig dels passos de la dama”. L’11 de desembre, com ja feia des d’una setmana abans, em va donar escrit el text que volia publicar l’endemà al www.capvespre.cat. Als cercles indica quines fotos vol que hi posi. El tet diu:
“Al principi de tenir el càncer vaig pensar que avançaria de pressa i el malestar m’ho feia preveure, però el bon tractament d’en Cristian, el metge del Pades, sembla que l’ha estabilitzat i que creix lentament. I jo, estant despert i actiu, me n’alegro.
“Fins quan? Arribo a somiar que arribaré als 140. Treballo molt. Escric molt. Llegeixo molt. I tinc molt contacte amb molts amics i amigues… Em fa il·lusió viure la mort com un comiat. I el goig de celebrar-la fent el meu camí d’Ítaca.
“El Màrius Sampere, quan em van operar del cor per canviar-me la vàlvula afectada per l’endocarditis, em va preguntar si havia sentit el fresseig dels passos de la dama. Li vaig dir que sí. Ara ja han passat molts dies, temps per viure-la positivament, agafant pel camí tot el que em fa millor.
Doncs… benvinguda!”
13 de desembre de 2022
El 12, de desembre, amb moltes dificultats, en Jaume va escriure el seu testament. Aquestes textos són un intent de portar-lo a la pràctica. Recopilar-los per lluitar contra la mort i l’oblit. En Jaume va escriure això:
“Durant aquesta meva malaltia els meus amics i jo és com si haguessin despertat d’un viure indolent, ells i jo hem escrit molt, un veritable tresor.
“I, és clar, m’agradaria guardar-ho i deixar-lo a les persones que ens seguiran. I que estigui mínimament ordenat. Seria bo en forma de futurs quaderns. Escrits sobre coses senzilles i quotidianes, sobre temes simples: com vivim, que pensa cadascú de si mateix, sobre lectures, sobre coses que ens ajuden en el dia a dia, ni que siguin coses petites…
“Recopilar-ho vol treball i requereix temps. Però és la manera de lluitar contra la mort i l’oblit.
I que per mi no quedi!”
21 de desembre de 2022
Les monges i les treballadores de la residència guarneixen passadissos i racons amb motius nadalencs. L’octogenària germana Josefina munta i desmunta cada any un gran pessebre ple de figuretes pel que passen tots els residents. A hores d’ara en Jaume es deixa fer. En privat em diu que ho troba molt poc atractiu i massa infantiloide. A la foto del costat, amb Cintia, una de les seves cuidadores
22 de desembre de 2022
L’Eugeni diu: “M’avisen de la residència que en Jaume no pot tenir visites, ni molt menys sortir de la casa. Ha agafat fred i ara està amb tos persistent i tot el quadre d’una afecció gripal. Acaba de passar la covid, va estar deu dies en aïllament… Us demano si us plau que us contingueu. Tothom té ganes de veure’l i de compartir amb ell el temps més gran possible. Ho entenc. Ell no es nega mai. Al contrari. Es posa més reptes dels que nosaltres seríem capaços. No vol acceptar una realitat que no li agrada. Però és un miratge. Està molt dèbil, esgotat i cansat. Ja us aniré informant de com evoluciona.
> Àngels Franco: “Anim Jaume, que el teu cos et demana que desconnectis una mica de tots nosaltres. Descansa i et recuperaràs aviat.”
> Elvira Ruiz: “Que tinguis unes festes de Nadal amb caliu i harmonia.”
23 de desembre de 2022
Cada any, en Jaume fa una Nadala i la reparteix entre les seves amistats mitjançant el correu electrònic. Són nadales molt personals, molt dins dels seus cànons estètics i morals. I sempre relacionades amb els grans temes que fan patir el món. Aquest any per raons òbvies la Nadala és molt més simple i directa. Però és totalment seva en la composició, disposició del color i selecció del dibuix, també seu, com els de les anteriors felicitacions de Nadal.
24 desembre de 2022
> Odei Etxearte: “Moltes gràcies per la nadala, Jaume i Eugeni! Ha estat molt bonic rebre-la. Bon Nadal a tots!!! “
> Geli Garcia: “Estimats amics, que tingueu un bon Nadal i unes bones festes, una abraçada i un petó molt fort. A mi, encara em fa il·lusió fer el pessebre. Em recorda els bons moments que la vida ens regala i que ens fan sentir a tots germans.”
> Conxita Capdevila: “Ho sap tothom, i és profecia. / La meva mare ho va dir un dia / Quan m’acotxava amb blats lleugers; / A cal fuster hi ha novetat…”
> Alfons Barreras: “Bon Nadal, Jaume, una abraçada amb molt de carinyo des de Premià de Mar.”
29 desembre de 2022
Eugeni Madueño: “El Jaume ha fet una davallada en els darrers dies. L’afecció broncopulmonar li complica la respiració i ell no té forces per tossir i expectorar. Cristian, el metge del PADES, el segueix de prop per si se l’infectés. També li costa molt dormir. Li han augmentat la dosi de pastilles per aconseguir-lo i això li fa estar sempre en somnolència. S’ha aprimat molt, tret de la panxa, on té el tumor, que creix i s’expandeix.
A aquesta ‘visió negativa’ cal anteposar la resiliència i resistència a què ens té acostumats. S’esforça a menjar. Cada dia pren un batut proteínic barrejat amb el brou dels àpats. Un trosset de formatge. Una torrada amb mantega. Petits plaers que s’empassa disciplinadament.
El mateix cal dir de l’actitud. Els dies de Nadal que ha fet sol, ha demanat sortir al pati, a prendre’l. Ell ho fa amb delectació. Les monges ho celebren i li diuen: “Jaime, te vas a poner moreno”.
A la residència ja el coneix tothom, i tothom el saluda i es preocupa pel seu estat, que veuen cada dia una mica més exhaurit. Per sort per a tots ha tornat sor Gisela, la monja que s’encarrega de la seva planta. Les seves atencions són extraordinàries, i en Jaume li està molt agraït. Quan va tornar de Colòmbia li va regalar un ram de flors, que li va lliurar en el context d’una festa de benvinguda.
Com veureu, ha deixat d’escriure les gloses. Se n’havia imposat fer una cada dia, parlant de nimietats, de petits records que no l’obliguessin a pensar gaire. Les escrivia a mà, en quartilles, indicant la data de publicació i fins i tot les fotos que s’havien de posar. Abans de Nadal em va donar tres o quatre, entre elles la del dia 31 de desembre, que és el dia que s’havia fitxat per ‘descansar d’una vegada’. Jo les passava a l’ordinador i les programava perquè sortissin al www.capvespre.cat. La darrera va ser la Nadala publicada el dia 23. A partir d’aquí s’ha esforçat extraordinàriament per fer-ne més, però ja no ha pogut acabar les que li faltaven.
La Geli, l’Elena i la Loli, que l’han acompanyat aquests dies, també constaten el debilitament progressiu de què m’informava el metge del PADES. La germaneta Gisela, positiva de mena, ens anima, per telèfon, a confiar més en ell i ser més optimistes.
> Conxita Capdevila: “Eugeni, digues-li al Jaume que de lluny estant ens agradaria fondre’ns tots junts en l’abraçada que li enviem i que sigui el signe entranyable de l’amistat que ell ens ha regalat. M’agradaria tant cantar-li ben a prop: ‘Agermanats anirem caminant sota un cel ben blau, joiosos himnes ressonaran d’amor i de pau'”.
31 de desembre de 2022
Eugeni Madueño: “Acabada la feina al Capvespre, assenyalat el camí de futur que li agradaria, com explica a la glosa d’avui a www.capvespre.cat, en Jaume s’ha reclòs, lliure de la responsabilitat que s’havia imposat, i es disposa a descansar en pau i d’una manera definitiva. No sé com dir-ho millor.
Ahir a la tarda la Loli i el Josep van anar a fer-li companyia i el van trobar molt adormit, respirava amb dificultat i no responia als estímuls. A les 11 de la nit la germaneta Gisela també es va preocupar perquè el va veure canviat, agreujat. Aquest matí ha anat a veure’l una doctora del PADES, que ha confirmat un diagnòstic pessimista. Li han tornat a posar la bomba que li administra automàticament morfina i uns medicaments que l’ajuden a respirar. Continua sense respondre als estímuls. La doctora diu que no pateix, que no té dolor, que es troba tranquil.
El seu cunyat Carles ha estat amb ell aquest matí. La seva neboda Montse està amb ell ara mateix. Em diu: “És com si dormís (i així ho espero). Amb una respiració profunda però regular.” La Loli, la Geli, l’Elena i la Marina també aniran a fer-li companyia.
Jo soc a Còrdova, a l’estació de l’AVE, de tornada a Barcelona, on espero arribar a les 21h. Quan vaig marxar li vaig dir: “Jaume, no marxis fins que jo torni”. Em va respondre: “Ves tranquil”. Sé que m’esperarà.
> Ferran Saro: “Jaume, tres mil abraçades per les teves glosses, tres mil petons per gaudir de la teva amistat i més de tres mil gràcies per la sort de compartir la teva vida”
> Anna Saura: Una abraçada per a tots en aquests moments difícils i tristos!!
> Montse (filla de Manolo i Lalita): “Queridos todos los que conformamos esta gran familia del Jaume. Nuestro corazón está a tu lado, Jaume, en la residencia de las Germanetes. A todos los que podeis estar físicamente acompañándolo, por favor transmitirle todo nuestro cariño, seguramente os escuchará. Con la tranquilidad de que al menos no padece dolor ni sufrimiento. Eugeni, gracias por acercarnos al Jaume y mantenernos en conexión con él de forma constante, mi papá dice que eres como un hijo para él. Ánimo con el viaje, él te esperará. TE QUEREMOS MUCHO JAUME!!! Gracias por todo, gracias por tanto.”
> Pablo Aragonés: “Jaume mucha fuerza eres un gran luchador.”
> Germán Aranda: “Jaume molts d’ànims i una abraçada gegant. Se t’estima molt!!”
> Juan Antonio Quintillà: “Estimat Jaume, sempre al meu cor. Bon viatge MESTRE.”
> Josué Aguedo: “Una abraçada molt afectuosa, Jaume.”
> Fina Miralles: “Jaume, m’allunyo de tu, el tren està arribant ja a València, però et porto constantment en la pregària i el cor.”
> Alicia Ruzafa: “Jaume, un gran abrazo de agradecimiento, amistad y cariño.”
> Montse Sayrach: “Adéu Jaume-P! Vola ben amunt, i retrobat amb el Manuel, els pares i tota la teva família.”
> Lluís Prat: “Vola ben amunt, fins aquell punt de llum que mai s’apaga.”
> Santi Barreras: “Adeu, Jaume, adeu, mestre, sempre amb la nostra manera de ser.”
> Malena Carracelas: “Adeus meu amigo Jaume. Pedíchesme que che escribira en galego…
Vaste envolto no amore dos teus, de tantos… Atoparás por forza moreas de amore. Boa viaxe meu amigo, noso amigo.”
> Agustina Monje i Salvador Salinas: “Adios Jaume, fuiste nuestro maestro. Gracias por el amor que nos diste. Siempre te recordaremos.”
> Carles Comas: “Adeu, Jaume! Ens retrobarem en les mans del Pare…”
> Mariona Chavarria: Jaume, jo t’he conegut pocs anys, però intensos… He rebut molt de la teva energia, de la teva esperança… Queden també els teus amics i les teves “causes”… Cuida’ns més des d’allà on vas…”
Les dues versions dels recordatoris que l’Albert i en Quim Varela va imprimir i que vam repartir el dia 2 de gener de 2023, en acabar el funeral. En Jaume les va deixar a punt. Només s’havia d’afegir la data del decés. El primer dibuix és d’ell i el segon de l’escultor Joan Rebull; és la mateixa imatge que hi van posar al calze que en Jaume va fer servir quan va fer la primera missa. Finalment, al darrer, el poema que Màrius Sampere li va dedicar.
1 de gener de 2023
> Alfons Barreras: “Ha marxat un gran amic i millor persona, que descansi en pau.”
> Carme Moreno: “Una gran persona, el trobarem a faltar. Cada primer d’any serà recordat com el dia que ens va deixar en Jaume”.
> Eloy Jurado: “Adeu, Jaume, adeu. Ens tornarem a trobar, encara que sigui en el no-res o en el cim d’una d’aquestes meravelloses muntanyes tan costoses i difícils de pujar; però des d’on em deies que les meravelloses vistes compensen per tota l’eternitat els esforços fets per pujar-les.”
>Josep Pitarque, Elvira Ruiz i Agustina Rico: “En Jaume s’ha definit ell mateix com un home que camina. A principis d’estiu de l’any 2021 vam passar un dia amb ell en dos llocs de Santa Coloma que tenen un simbolisme especial. Va ser una trobada per gaudir de la natura i de l’amistat tot reflexionant sobre el camí que és la vida, i sobre el final d’aquest camí, la mort. Al matí, vam passejar pel Turó del Pollo, al cim del qual hi ha l’assentament del Poblat Ibèric Puig Castellar. És un espai fundacional per als colomencs i un indret on s’agermanen la història, la cultura i una natura esplèndida per sobre de l’entramat urbà. A la tarda, vam seguir la conversa a la parròquia de Sant Joan Baptista del Fondo, on arribà com a jove capellà impulsor de la JOC els anys 60. Va ser un dia per a la conversa, per al balanç i per fer un agraït cant a la vida.” [Clickeu aquí per veure el vídeo.]
> Santi Barreras: “Jaume, descansa en paz, tu recuerdo de hombre de fé y luchador, te hará presente en nuestras vidas permanentemente.”
> Jordi Cervera i Roser (Vilafranca): “Descansa en pau, la teva saviesa i compromís sempre la tindrem present en les nostres vides”.
> Ferran Saro: “Jaume ens has ensenyat tantes coses que és difícil triar, però cal dir que tot el testimoni i compromís que ens vas donar durant la teva vida també ens l’has donat durant tot el llarg procés de la teva malaltia. Jaume sempre estaràs present en les converses, en les lluites i en els nostres cors.”
> Emiliana Salinas: “Gracias Jaume por haberte conocido, por todo lo que nos has dado a cuantos te hemos conocido. Gracias por tus enseñanzas y testimonio de vida. Descansa en la Paz Eterna.”
> Germán Aranda: “Descansi en pau, quina persona inoblidable”.
> Paller Casas: “Ara ja la desconeguda inexorable ha arribat definitivament. Celebro haver-te conegut, encara que el retrobament hagi estat breu. Has estat una persona extraordinària, has deixat empremta on has estat, sobretot a Santa Coloma on la teva lluita, la teva humanitat, la teva cultura, el teu amor per a les persones fan que ningú t’oblidarà mai. Una abraçada.”
> Jordi Sayrach Ferran: “Així recordaré per sempre al meu tiet.”
> Maura i Eduard (Vilafranca): “Admirat i molt estimat Jaume, descansa en pau”.
> Fina Miralles: “Adeu germà meu, ja no et veuré mai més. Conserva el meu record. Jo sempre t’he estimat”.
> Orencio Osuna: “Qué pena!!! Fue un gran hombre comprometido con la sociedad y con las personas humildes. Creo que su vida ha sido, y seguirá siendo en el futuro, un ejemplo de rectitud intelectual, de incansable labor en favor del pueblo trabajador y de la ciudad de Santa Coloma de Gramenet. Permanecerá siempre su recuerdo entre los que lo hemos conocido y tratado largos años, con respeto y admiración.
> Lluís Prat: “Jaume Et trobarem a faltar. La teva vida ha deixat empremta a la ciutat. La teva fidelitat al missatge essencial de Jesús d’amor al proïsme, la lluita per la justícia a través de la JOC, el teu anhel a la cerca d’un debat rigorós a la ciutat via la revista Grama, el teu desig d’un espai verd i frondós a Santa Coloma, i la defensa aferrissada de la teva pàtria catalana, han estat un crit que ha despertat moltes consciències. Te n’has anat amb serenitat, amb la puntualitat exacta que ha caracteritzat sempre les teves accions. Vola ben amunt, amic, fins a arribar a aquell punt de llum que mai s’apaga.
> Anna Saura: “Jaume, com diu Kavafis, has tingut un viatge llarg, ple d’aventures, ple de coneixences. Has tingut sempre al cor la idea d’Ítaca, i com un bon guerrer al teu poble has estat fidel. Ara a trobar noves sendes! Gràcies per tot!”
L’Eugeni va publicar a Capvespre la notícia de la seva mort: “Havien passat 52 minuts de l’any nou. Les monges havien pregat per ell i l’havien atès meravellosament una estona abans. Montserrat, la mare superiora, li va repassar el cos i –amb saviesa d’infermera experimentada– em va dir que al nostre amic li quedaven poques hores de vida.
-Si notes alguna cosa rara a la respiració, toca el timbre i vindrem de pressa –em va dir.
A les 00:00 al carrer Roger de Flor, la cridòria dels que celebraven les campanades es colava per la finestra de l’habitació d’en Jaume. Ell estava tranquil, respirant sonorament i amb dificultat, fent apnees que a l’estona esdevenien falses alarmes. La germana Gisela li humitejava els llavis amb un hisop improvisat, i m’ensenyava com s’havia de fer per girar-li el cap suaument. Finalment, les monges van marxar, no sense abans recordar-me que en Jaume havia complert la seva paraula: havia esperat que jo tornés.
Passada la mitjanit, els whatsapps dels amics arriben al mòbil del Jaume desitjant-li un bon any. El seu nebot Bernat li truca amb l’esperança de poder parlar amb ell.
A dos quarts les cuidadores nocturnes venen a moure’l i canviar-lo. En Jaume descansa sobre un llit inflable, perquè no es llagui. Gisela torna, preocupada pel que pot passar. Baixa el nivell del llit al màxim perquè jo pugui mantenir el contacte amb ell. Finalment ens deixen sols.
L’espera dura molt poc. A les 0:45 noto un canvi de ritme, una anomalia. Respira amb més dificultat. Les apnees són massa llargues i dèbils. A les 0:52 arriba el darrer sospir. Les mans se li refreden. El front també. Pitjo el botó de l’alarma. Les cuidadores venen corrents.
-Lo sentimos mucho -em diuen-. Le acompañamos en el sentimiento.
“No em desitgeu més anys -ens va dir en Jaume quan va fer 93-. Hom ha de saber marxar quan toca. Desitgeu-me que jo ho faci amb clarividència, elegància i alegria”.I així ha estat.
2 Comments
Agustina, Pitarque, Eugeni… Gràcies per aquest extraordinari homenatge a en Jaume P., amb tantes evocacions i records entranyables. Sobretot per haver sabut captar i transmetre’ns el seu missatge de lluita per la vida i el benestar de la bona gent. Personalment, m’ha reconciliat –și encara calgués– amb una persona extraordinària amb qui vaig tenir tantes complicitats –i confrontacions– quan jo mateix vaig dirigir la “Grama” que ell i tants d’altres, Xavier Valls també en el record- havien fundat.
Moltes gràcies, Eugeni, per tot aquest emotiu i entranyable recull dels darrers dies del Jaume Patriç Sayrach i Fatjó dels Xiprers. Sempre romandrà entre nosaltres.