
Benvinguda Autumne

El premis Celestí Boada organitzats per ERC premien persones que van impulsar les lluites veïnals

ALBERT NOGUERA
Divendres 20 d’octubre va tenir lloc al local de l’Espai Gramenet l’acte de presentació del renaixement d’El Blues del Metabús, revista que es va editar durant 19 anys, del 1995 al 2014, per donar veu i treure l’estigma als afectats pel consum de drogues de la ciutat. L’acte, organitzat per Gramenet TV i conduït per l’incansable Josep Pitarque, es va iniciar amb un minut de silenci dedicat a dues persones que han mort recentment i que han tingut alguna relació amb El Blues del Metabús: Jaume Sanse i Manel Tomàs. En Jaume va ser un dels protagonistes en la vida de la publicació, i en Manel Tomàs la va recuperar de l’oblit digitalitzant-ne tots els exemplars i fent-los accessibles a les xarxes digitals. Josep Pitarque va adreçar unes paraules sobre en Manel Tomàs destacant el seu compromís amb la ciutat i el barri del Raval, i la tasca que durant aquests últims anys havia realitzat per preservar la memòria històrica del seu barri, recuperant, arxivant i digitalitzant un ampli fons de documents (des d’adhesius reivindicatius, fotografies, cartells o publicacions). També cal agrair al Manel Tomàs l’escaneig de tots els números publicats de la revista Grama, Fòrum-Grama i Poble.
Josep Pitarque va explicar que la digitalització de la revista El Blues del Metabús es feia per preservar la memòria històrica de la ciutat i de tots aquells que l’han fet possible i que sovint no han estat reconeguts pels estaments oficials. I ho fa amb el lloc web de Gramenet TV, en què va guardant de manera ordenada publicacions, entrevistes a persones, fotografies, associacions, moviments socials, de defensa del territori, etc. Només cal visualitzar-lo per copsar-ne la importància i la gran tasca realitzada: https://gramenet.tv/

A continuació, es va fer un visionat sobre el problema de les drogodependències a la ciutat i les iniciatives que s’havien portat a terme per fer-hi front, com el grup Aupam, l’Associació Assaupam i el sorgiment de la revista El Blues del Metabús. Al vídeo es recull que els anys 70-80, el problema de les drogues –i les seves repercussions socials i sanitàries– era preocupant. La intervenció policial, basada en la repressió, no era la solució. Afectats, persones sensibilitzades, professionals de l’àmbit social, administració i entitats, van debatre sobre diferents actuacions que presentessin un tractament social adient sobre la problemàtica de les drogues. Entre altres propostes, va sorgir la de posar en funcionament un autobús amb personal sanitari i social que fes un recorregut per diverses zones perifèriques de Santa Coloma, Badalona i l’Hospitalet. L’autobús dispensava metadona i altra medicació, i es feia un treball educatiu, social i sanitari. El funcionament d’aquest servei va tenir molts entrebancs, començant perquè el vehicle era una vella TUSA reciclada pintada de blanc, que sovint no aguantava els desplaçaments entre les ciutats de la comarca tot i que, després de les moltes reivindicacions, l’administració el va substituir per un de nou. Aquest autobús va donar nom la revista El Blues del Metabús. Una revista que servís per informar sobre iniciatives en l’àmbit de les drogadiccions, i on prenguessin part els propis afectats, voluntaris i professionals. La proposta va reeixir gràcies a la tenacitat dels dos professionals que estaven a l’equip municipal de prevenció de les drogodependències de Santa Coloma: Jokin Joseba Goiburu Lopez de Munain (Goi) i Carles Sedó (Cómic), i amb la col·laboració del dibuixant Carlos Azagra i moltes altres persones, entre els quals hi havia els propis afectats, voluntaris i tècnics del sector.

A continuació, el doctor Robert Muga, del Servei de medecina interna de can Ruti, va explicar la seva experiència sanitària en l’àmbit de les drogodependències i els canvis succeïts fins avui, que han millorat molt l’atenció als afectats. El Dr. Muga va explicar que va començar a treballar a l’hospital de can Ruti el 1984, l’any que l’inaguraven, i que aleshores l’heroïna estava en el seu punt àlgid provocant molts morts i situacions nefastes per a la salut, i també el que han suposat malalties associades a la drogadicció com la SIDA i l’hepatitis C.
Finalment es va presentar el fanzine El Nou Blues del Metabús que en la seva nova etapa comptarà amb el que aportin els propis afectats, voluntaris o tècnics, i es vol amb un contingut on tots hi puguin participar amb un article, poemes, pensaments, dibuixos o còmics, reivindicacions, etc.
Al finalitzar es va establir un ric espai d’intercanvi d’opinions entre el públic assistent sobre les repercussions socials i sanitàries de les drogues, i com es pot mitigar la seva afectació entre les persones consumidores, alhora que es van reivindicar més recursos socials i de salut per als afectats, i sobretot molta sort en el nou trajecte d’El Blues del Metabús.
Si en voleu més informació, d’El Blues del Metabús, la trobareu aquí: